WB: fairtrade gemeente

Onze gemeente engageert zich en behaalt het hoogste keurmerk!

Sinds september 2013 is Watermaal-Bosvoorde lid van het label "Fair Trade Gemeente", dat een eerlijkere manier van consumeren voor producenten promoot.

Het doel van de campagne is de lokale actoren bewust te maken van Fair Trade en het thema te integreren binnen de gemeente om zo een gedragsverandering teweeg te brengen.

Een titel toegekend door Oxfam en Fairtrade België

In 2016 behaalde Watermaal-Bosvoorde, dankzij de betrokkenheid van vele lokale actoren, de eretitel "Fair Trade Gemeente".

Om deze titel te behouden en nog verder te gaan, werd een actieplan opgesteld.

In 2023 vernieuwde de gemeente haar titel en behaalde het hoogste cijfer!

Zonder u zou niets mogelijk zijn! Om deze ecologische, ethische en solidaire overgang te realiseren, kan de gemeente rekenen op talrijke initiatieven zoals het engagement van winkeliers en restauranthouders die fairtradeproducten aanbieden, het engagement van middelbare scholen die jongeren sensibiliseren via hun Young Oxfam Shop, of het gebruik van fairtradeproducten in de verenigingswereld en binnen het gemeentebestuur. En niet te vergeten de ontbijtjes van OXFAM, de kantines met het Good-Food label in al onze gemeentescholen, de openbare aankopen op basis van ecologische, ethische en solidariteitscriteria, het bestaan van de GAC (Groep van gezamenlijke aankopen), van de GAS (Groep voor actie tegen schulden) en van moestuinen om lokale consumptie en kortsluiting aan te moedigen, maar ook de aanwezigheid van de Recyclerie om textiel en alledaagse voorwerpen te recycleren, de organisatie van Repair Cafés om mensen bewust te maken van een duurzame manier van leven...

Het aanbieden en consumeren van fairtradeproducten betekent sociale, economische en ecologische garanties die iedereen ten goede komen.

Wij danken iedereen die zich dagelijks inzet!

Meer info?

Commune du commerce équitable_2NL.jpg