Dienst Leefmilieu

Hooghuis - 1ste verdieping)
A. Gilsonplein 2
02.674.74.32. 
leefmilieu@wb1170.brussels

UURREGELING:

Voor informatie of om te solliciteren:
- van september tot juni, maandag van 9u30 tot 12u en van 13u30 tot 15u30;
- in juli en augustus, op maandag van 8u30 tot 13u.

Opgepast: dossiers met betrekking tot aanvragen die onderworpen zijn aan een openbaar onderzoek kunnen enkel geraadpleegd worden na afspraak op 02.674.74.32 of leefmilieu@wb1170.brussels

 

De dienst Leefmilieu vervult tal van taken waarvan hieronder enkele volgen:  onderzoek van de aanvragen voor milieuvergunningen,  organisatie van openbare onderzoeken en deelname aan de overlegcomités in het geval van gemengde vergunningen. Daarnaast advies en informatie aan burgers en bedrijven over geclassificeerde faciliteiten, milieucontrole en overtredingen. Bovendien beoogt de dienst het bewustzijn van de burgers aan te scherpen qua  noodzaak om het milieu te beschermen en organiseert acties om dit te bereiken. Leefmilieu brengt adviezen uit in het kader van regionale projecten en raadplegingen en neemt deel aan de voorbereiding van regionale en gemeentelijke milieuprojecten.

Milieuvergunningen:

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is voor de uitbating van bepaalde activiteiten een milieuvergunning nodig om de hinder die ze kunnen veroorzaken te beperken en te controleren. De meest voorkomende vergunningsplichtige activiteiten zijn parkeerterreinen, collectieve verwarmingsketels en olietanks, maar de lijst is lang en gevarieerd en kan ook voedselbereidingsateliers (traiteurs, bakkers, enz.), dierenkwekerijen, materiaaldepots, warmtepompen en nog veel meer omvatten!

Als je wilt weten of jouw activiteit of faciliteit geclassificeerd is, ga dan naar deze pagina.

Er zijn verschillende manieren om een milieuvergunning aan te vragen:

  • Aanvragen van klasse 1D, 1C, 1B en 1A en/of aanvragen van publiekrechtelijke aanvragers (inclusief klasse 2): Uw aanvraag moet verstuurd worden naar Leefmilieu Brussel:

- elektronisch, via MyPermit ;

- per post (gewoon of aangetekend) naar Leefmilieu Brussel - Site de Tour & Taxis, Havenlaan 86C/3000, 1000 Brussel.

  • Aanvragen van klasse 2 en 3 van particuliere aanvragers - Uw aanvraag moet worden verzonden naar de gemeente:

- Elektronisch, via MyPermit;

- per post (gewoon of aangetekend) naar de dienst Leefmilieu - Antoine Gilsonplein 2, 1170 Watermaal-Bosvoorde;

- door afgifte aan het loket: op maandag van 9u30 tot 11u30 en van 13u30 tot 15u of op afspraak in het Maison Haute, 1ste verdieping, Antoine Gilsonplein 2, 1170 Watermaal-Bosvoorde.

  • Dossiers bouwplaatsen (klasse 3) - Aanvragen voor bouwplaatsen moeten naar de gemeente gestuurd worden. Voorlopig kunnen deze niet worden ingediend via MyPermit.

 

Neem in geval van twijfel contact op met de Milieudienst van de gemeente.